5 Dakika Kullanmasak Nefessiz Kaldığımız Instagram Nasıl Oldu da Böylesine Başarı Yakaladı?
Her gün defalarca kez parmağımızı kaydırıp paylaşımlara göz attığımız Instagram, artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda.
Hatta öyle ki saatlerce girmediğimizde nedense eksiklik hissediyoruz değil mi? Peki Instagram, insanları kendisine böylesine bağımlı etmeyi neye borçlu?
Instagram’ın temelleri 2010 yılında Kevin Systrom tarafından atıldı.
Başlangıçta “Burbn” adıyla tanınan bu uygulama, insanların seyahat ettikleri yerlerdeki check-in’lerini paylaşmalarını sağlıyordu. Ancak Systrom’un bulduğu konsept, başka bir popüler uygulama olan Foursquare ile fazlasıyla benzerdi.
Systrom ve Mike Krieger bu durumu fark edip kullanıcıların çılgınlar gibi fotoğraf paylaştığını gözlemlediler. Bu önemli trend, onları fikirlerini yeniden şekillendirmeye yöneltti ve sonunda Instagram doğdu. İsmi ise “anlık kamera” (instant camera) ve “telegram” kelimelerinin birleşiminden oluşuyordu.
Instagram, 6 Ekim 2010’da resmen kullanıma sunuldu ve kısa sürede büyük bir ilgi gördü.
Sadece üç ayda 1 milyon kullanıcıya ulaştı ve bu başarıyı yalnızca altı hafta sonra 2 milyon kullanıcı takip etti. Facebook’un 1 milyon kullanıcıya ulaşması 10 ay almıştı, Twitter’ın ise 24 ay!
Uygulamanın ilk sürümü oldukça basitti: Fotoğraf paylaşabiliyor, beğenebiliyor, yorum yapabiliyor ve diğer kullanıcıları takip edebiliyordunuz. 2012 yılında Android işletim sistemine açılmasıyla Instagram’ın kullanıcı sayısı hızla arttı ve sadece o ay içinde 50 milyon kullanıcıya ulaştı.
2012 yılı, Instagram için bir dönüm noktası oldu. Facebook, Instagram’ı tam 1 milyar dolara satın aldı. Bu haber, teknoloji dünyasında bomba etkisi yarattı. Facebook, Instagram’ın özelliklerini çeşitlendirmek için yoğun çaba harcadı.
2013 yılında video paylaşma özelliği getirildi, 2016’da ise Instagram Live ile canlı yayın yapma imkânı sunuldu. Her yeni özellikle Instagram, kullanıcıları ve işletmeleri için yeni fırsatlar yarattı.
Son yıllarda TikTok gibi diğer sosyal medya platformları da hızla hayatımıza entegre oldu.
Instagram, bu rekabette ayakta kalmak için çeşitli yenilikler geliştirdi. Snapchat’in kendine özgü iletişim yöntemine karşı, Instagram 2016 yılında Instagram Hikâyelerini duyurdu.
Snapchat hikâyelerine benzer şekilde Instagram Hikâyeleri de kullanıcıların fotoğraf ve videolarını 24 saat boyunca takipçilerine göstermelerini sağladı. Yenilik, Snapchat’in popülaritesine rağmen Instagram’ın günlük aktif kullanıcı sayısını 250 milyonun üzerine çıkardı.
Instagram, TikTok’un yükselen popülaritesine karşı da benzer bir adım attı. 2019 yılında TikTok’un kullanıcı sayısı 300 milyondan 800 milyona fırladı.
TikTok’un çekiciliği, kısa videoları kolayca düzenleyip paylaşma yeteneği, içerik tabanlı algoritması ve topluluk oluşturma fonksiyonu olan “Duet” gibi özelliklerinden kaynaklanıyordu.
Instagram, bu trendi yakalamak için Instagram Reels ve Instagram Remix fonksiyonlarını geliştirdi. Reels, TikTok videolarına benzer kısa video özellikleri sunarken; Remix ise TikTok’un Duet fonksiyonuna doğrudan rakip olarak kullanıcıların başka bir kişinin Reels’ine yanıt olarak kendilerini çekebilmelerini sağladı.
Başlangıçta sadece bir fotoğraf paylaşma platformu olarak kurulan Instagram, bugün hem işletmeler için güçlü bir pazarlama kanalı hem de günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası.
Facebook’un satın alması ve Instagram’ın yenilikçi özellikleri ile desteklenmesi, platformun büyümesine büyük katkı sağladı. İlerleyen yıllarda da Instagram’ın, kullanıcılarını şaşırtmaya ve onları platformda tutmaya devam edeceği kesin.