Teknoloji

Yeni Oluşan Gezegenlere Sahip Bir Yıldızın Fotoğrafı Çekildi

Yakın zamanda tarihte ilk kez bir yıldız yok olma aşamasındaki kritik anlardan biri gözlenmişti. 12 bin ışıkyılı uzaklıkta kırmızı deve dönüşen bir yıldız, bu süreçte kendi gezegenini de yuttu.

Verileri alınan o anlar, Güneşimizin ve Dünyamızın 5 milyar yıl sonraki kaderini gözler önüne serdi. Bugün bilim adamları, artık tek bir gezegen olmadığına göre, Güneş Sisteminin neye benzediğini gösterenYeni bir keşif yaptı.

2017’deki keşif tekrarlandı:

2017 yılında bilim insanları Hubble Uzay Teleskobu sayesinde elde edilen verilerde gaz ve tozdan oluşan yuvarlak bir yapıda farklı bir gölge gözlemlediler. Bu gölge, yıldızların ölümünün son aşamalarından biri olan kırmızı dev aşamasında TW Hydrae adlı bir yıldızın etrafında yer alıyordu.

Bu gölge için en çok kabul gören açıklama, görünmeyen bir gezegenin yanında olmasıydı. Gezegenin yerçekimi, toz ve gazı yörüngesine çekerek kendi diskini oluşturur. yıldızın etrafındaki disk onu gölgeliyordu.

Son zamanlarda bire bir sistemde ikinci bir gölge tespit edildi:

Bilim insanları, Hubble’ın 6 Haziran 2021 tarihli verilerini inceleyerek, tam yıldızın etrafında yalnızca birkaç yılın ortaya çıktığını tespit etti. ikinci bir gölgeye rast geldi Bilim adamları ayrıca bu gölgenin görünmeyen farklı bir gezegenin diskiyle ilgili olduğunu da belirttiler.

‘Görünmez’ gezegen derken neyi kastediyorsunuz?

Evet, rastgele bir gezegen yoktur. Gölgeleri keşfedilen yapılar, sadece bir ağırlık merkezi etrafında dönen bir toz ve gaz diskidir. İşte bugün göremediğimiz ama önümüzde olan bu disk birkaç yüz bin yıl sonra göreceğimiz gezegenleroluşturacak.

Avrupa Uzay Ajansı’nın yayınladığı metinde, her iki gezegenin yıldıza olan uzaklığının Jüpiter ile Güneş’in ortası arasındaki mesafe kadar olduğu belirtildi. Ayrıca yıldızın etrafındaki gölge yapılarının dönüşü. 15 yılda tamamlandıhesaplandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu