Haber

Tepebaşı Belediyesi’nin 11. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Sona Erdi

Tepebaşı ’11 Belediyesi tarafından. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’ etkinliği gerçekleştirildi. Buluşmada anmalardan şiir dinletilerine, müzik dinletilerinden söyleşilere kadar pek çok etkinlik gerçekleştirildi.

Tepebaşı Belediyenin düzenlediği üç uluslararası sanat etkinliğinden biri olan ‘Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’ sona erdi. Yerli ve yabancı 24 şairin katılımıyla gerçekleştirilen buluşma kapsamında birçok etkinlik düzenlendi. Şiir söyleşilerine Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve çok sayıda şiirsever katıldı.

Şiir Buluşması ile ilgili konuşan Lider Büyükerşen, edebiyata olan ilgisinin lise yıllarında başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Eğitimin de büyük rolü var. Öğretmenlerimiz çok meraklıydı. Bir başka ders olarak Türkçe okurduk, Divan Edebiyatı okurduk, Halk Şiiri okurduk. Bir zamanlar kompozisyon dersleri hepimiz için bir yarışmaydı. Düşünmeyi ve hayal gücünü teşvik ettiler.” Ahmet Ataç’ı tebrik ediyorum. Belediye başkanı olarak güzel sanatların diğer yönleriyle ilgilendim ama eksik olan edebiyat, şiir, kitabe ve hitabet çok önemliydi. Ben yapamadım, Ahmet Ataç tamamladı. Bu konudaki eksiklerimizi tamamladı. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.”

Başkan Ataç şunları söyledi:

“Bildiğim kadarıyla İzmir’de bu tür etkinlikler devam ediyor. Ama 11’incisini başka yapıyor mu bilemiyoruz. Keşke yapsalar. Orada da sanatın alevlenmesini sağlıyor. Benim hocam bir senfoni, bir tiyatro, ki kıymetli ve zahmetli işlerdir.Türkiye’de bunu yapan tek Eskişehir’dir.Taşradakiler devletin desteğiyle yapılmıştır.Bunlar tamamen bir insanın dünyaya bakış açısıdır.Hocamdan çok şey öğrendik. Ona yetişmeye çalışıyoruz.Üç değerli eserimiz de var Pişmiş Toprak Sempozyumu,12 Haziranda başlayacak Sanat Atölyesi ve üçüncüsü bu Şiir Buluşması.Zor olan Şiir Buluşması.Ancak, şiir ve şairin temelinde çok değerli bir misyonu vardır.Kurduğu bir dörtlükle insanın bakış açısını değiştirebilir.Küçük dokunuşlarla dünyanın bakış açısını değiştirmek diye buna derim.Cumhuriyet dönemi şairlerini dinledik.Bir şiir öğrendim. Kendim için çok değerli şeyler… Gerçekten Türkiye’de şiirin nasıl geliştiğini dinledik. Toplumu değiştirmek için bir projedir.”

Toplantının ardından Cenk Gündoğdu’nun konuşmacı olduğu ‘Cumhuriyet ve Şiir’ adlı oturum gerçekleştirildi. Gündoğdu, Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Atilla İlhan, Orhan Veli, Ahmed Arif, Arif Damar gibi şairler ve şiirleri hakkında bilgi verdi. Gündoğdu; Garip Hareketi, Beş Heceler, Maviciler, Hisarcılar gibi akımları da ele aldı.

‘Cumhuriyet ve Şiir’ oturumunun ardından moderatörlüğünü Haydar Ergülen’in yaptığı oturuma geçildi. Oturumun konuşmacıları ise Ahmet Bozkurt, Volkan Hacıoğlu ve Zeynep Arkan oldu. Oturumda onur konuğu Alova’nın şiirleri ve kişiliği ele alındı.

Mario Tiago Paixao, Catarina Nunes de Almedia, Daniel Jonas ve Tiago Torres da Silva moderatörlüğünü Bengi de Sa Paixao’nun üstlendiği ‘Portekiz Şiiri’ oturumuna konuşmacı olarak katıldı. Portekizli konuşmacılar şiire nasıl başladıklarını ve onları şiir yazmaya iten şeyin ne olduğunu anlattılar.

Madımak katliamının 30. yıl dönümü kapsamında İlhan Sami Çomak ve Cengiz Sinan’ın katılımıyla ‘Madımak, İlhan, Cengiz’ başlıklı şiir söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Rahmi Emeç yaparken, Nalan Çelik, Haydar Ergülen ve Erkut Tokman da konuşmacı olarak yer aldı. Madımak katliamının nedeni, nasıl geliştiği ve sonrasında yaşananların anlatıldığı oturumda; olayla ilgili yazılan şiirler ele alındı.

Oturumların ardından şairler şiirlerini canlı müzik eşliğinde seslendirdi. Şiir Buluşmaları’nın ikinci günü etkinlikleri, şair Erkut Tokman’ın ‘Özgürlük Alfabesi’ gösterisiyle sona erdi.

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu